TIETOA 3D-MATERIAALEISTA

LAADUKKAAT MATERIAALIT OVAT AMMATTIMAISEN 3D-TULOSTUKSEN EDELLYTYS

Yleisimpiä 3D-tulostuksessa hyödynnettäviä materiaaleja ovat erilaiset metalli- ja muovijauheet, metalli- ja kestomuovilangat sekä UV-kovettuvat hartsit. Useat kotikäyttöiset 3D-tulostimet tuottavat tulosteita FDM-tekniikkaa hyödyntäen eli pursottavat muovilankaa kerros kerrokselta haluttuun muotoon. Ammattikäytössä FDM-laitteita käytetään erityisesti haastaville kestomuoveille tai suurille kappaleille, mutta tulostustekniikoista yleisimpiä ovat kuitenkin SLS- ja SLA-tekniikat. Näissä ammattikäyttöön suunnatuissa tulostustekniikoissa materiaaleina ovat pääasiassa polyamidi (PA eli Nylon) sekä hartsit.

Valittavaan tulostustekniikkaan ja -materiaaliin vaikuttavat kappaleen käyttökohde, käyttöympäristö, haluttu pinnanlaatu sekä muut kappaleelta vaadittavat ominaisuudet. Me RP-Casella autamme mielellämme oikean tulostustekniikan ja -materiaalin valinnassa ja kartoitamme juuri sinun käyttötarpeeseesi sopivan ratkaisun.

3D-TULOSTUSMATERIAALIT SLS-TULOSTUSTEKNIIKALLA

Me RP-Casella hyödynnämme tuotannossamme ammattimaiseen 3D-tulostukseen soveltuvaa SLS-tulostustekniikkaa, jossa materiaalina on pääasiassa Polyamidi 12. PA12 on yksi 3D-tulostuksen yleisimmistä materiaaleista ammatti- ja teollisuuskäytössä. PA-materiaaleista on useita eri versioita, ja eri valmistajilla on hieman eri tapoja valmistaa tulostukseen käytettävää PA-pulveria. RP-Casen käyttämä PA12-pulveri on optimoitu Formlabsin SLS-koneille, varmistaen turvallisen ja onnistuneen 3D-tulostamisen. Materiaalin kierrätysaste on hyvä, mikä nostaa entisestään 3D-tulostuksen ekologisuutta valmistusmenetelmänä.

Parhaiten PA12 soveltuu toiminnallisiin malleihin sekä lopputuotteisiin. Materiaalilla 3D-tulostetut kierteet ja snap-liitokset ovat toimintavarmoja ja kestävät kulutusta. Väriltään materiaali on harmaata, mutta se voidaan värjätä esim. mustaksi.

3D-TULOSTUSMATERIAALIT SLA-TULOSTUSTEKNIIKALLA

Ammattimaisessa 3D-tulostuksessa hyödynnettävää SLA-tulostustekniikkaa voidaan toteuttaa useilla eri materiaaleilla. RP-Casen tuotannossa käytössä olevia materiaaleja ovat Rigid 4000, Clear Resin, ESD Resin, Elastic 50A Resin, Flexible 80 A, Tough 1500 Resin sekä Black Resin. Näiden lisäksi saatavana on myös muita materiaaleja, joita tarjotaan tapauskohtaisesti. 

RIGID 4000

Rigid 4000 on lasitäytteinen hartsi ja se on materiaalina jäykkä, kestävä sekä pinnanlaadultaan erinomainen. Tällä materiaalilla tuotetut kappaleet sopivat hyvin prototyypeiksi, näköismalleiksi sekä toiminnallisiin testeihin. 

CLEAR RESIN

Clear Resin on kirkas hartsi, joka soveltuu läpinäkyviin osiin, nesteen virtauksien tutkimiseen ja optisiin testeihin. Materiaalia voidaan kiillottaa lähes täysin optisesti läpinäkyväksi. Clear Resin soveltuu myös toiminnallisiin malleihin ja erilaisiin prototyyppeihin kuten pulloihin ja linsseihin.

ESD RESIN

ESD-hartsi on tarkoitettu käytettäväksi elektronisten komponenttien kanssa tekemisissä oleviin käyttökohteisiin, kuten piirikortteihin. ESD-materiaali estää llstaattisen kipinöinnin syntymisen ja soveltuu siksi esimerkiksi jigeihin, toiminnallisiin malleihin, antistaattisiin malleihin sekä lopputuotteisiin.

ELASTIC 50A RESIN

Elastic 50A vastaa pehmeydeltään silikonia ja soveltuu toiminnallisiin malleihin, jotka vaativat noin 50A Shore-arvon elastisuutta. Käyttökohteita ovat esimerkiksi näppäimistöjen ja näppäinpadien mallit sekä rannekkeiden ja erilaisten pantojen protot.  

FLEXIBLE 80A

Flexible 80A simuloi tavallisesti kumia tai muita TPU (uretaania) -materiaaleja. Shore-arvoltaan materiaali on noin 80. Materiaali soveltuu käytettäväksi muun muassa malliksi esimerkiksi tiivisteisiin, pehmusteisiin tai värinänvaimentimiin. 

TOUGH 1500 RESIN

Tough 1500 on paras materiaali toiminnallisiin prototyyppeihin, joita halutaan taivuttaa ja jotka palautuvat alkuperäiseen muotoonsa nopeasti. Materiaali simuloi polypropeenia (PP). Materiaali soveltuu myös tarvittaessa jatkuvaan ihokosketukseen.

BLACK RESIN

Black Resin on musta, mattapintainen materiaali, jonka pinnanlaatu on erinomainen. Parhaiten materiaali soveltuu käytettäväksi prototyyppeihin ja suunnittelun validoimiseen. Materiaalin päälle voidaan myös helposti maalata.

3D-TULOSTUSMATERIAALIT FDM-TULOSTUSTEKNIIKALLA

Ammattimaisessa 3D-tulostuskäytössä hyödynnettävät FDM-tulostuslaitteet ovat vastaavia kotikäyttöisiä järeämpiä. Teollisuuden tarpeisiin tehtävä 3D-tulostaminen kyseistä menetelmää hyödyntäen vaatii myös laadukkaat ja kestävät materiaalit. RP-Casen käytössä olevia materiaaleja ovat ABS+, TPU95A, PETG ja PLA.

ABS+

ABS+ on yksi käytetyimpiä kestomuoveja ja FDM-tekniikan ensimmäisiä materiaaleja, joilla 3D-tulostaminen aikanaan aloitettiin. ABS-muovi soveltuu moneen käyttökohteeseen prototyypeistä lopputuotteisiin mutta kappaleen geometria ja käyttötarkoitus ratkaisevat lopulta sopivan materiaalin. ABS on sitkeä, joustava ja hyvin aikaa kestävä materiaali, joka ei muuta muotoansa enää tulostamisen jälkeen. RP-Case tulostaa ABS-materiaalia teollisuusluokan tulostimella.

TPU95A

TPU95A on kestävä ja joustava materiaali, joka kestää hyvin niin vääntöä kuin iskuja. Shore-arvoltaan tämä elastomeeri on 95 A. Materiaali soveltuu hyvin prototyyppeihin, kuten urheiluvälineisiin, kenkien osiin, autoteollisuuden tarpeisiin sekä muihin kumimaista ominaisuutta vaativiin osiin. 

PETG

PETG on kestomuovi, joka on ominaisuuksiltaan kuten ABS- ja PET-materiaalien yhdistelmä. PETG kestää alhaisia lämpötiloja, vettä ja kemikaaleja. Materiaali soveltuu hyvin prototyyppeihin ja toiminnallisiin malleihin. 

PLA

PLA on yleisin ja helppokäyttöisin kestomuovi, jota käytetään erityisesti kotikäyttöisissä 3D-tulostimissa. PLA-materiaali valitaan käyttöön silloin, kun halutaan merkittävästi säästää kustannuksissa tai kappaleelta ei vaadita erityisiä ominaisuuksia. PLA-materiaalista valmistetut kappaleet ovat monikäyttöisiä ja materiaali on todella ekologinen, sillä sen raaka-aineena käytetään muun muassa maissitärkkelystä tai sokeriruokoa.